Nyomozás és per az erdészeteknél

Publikálva: 2016. augusztus 13.

KORÁBBAN A SZÁMVEVŐK IS MEGÁLLAPÍTOTTÁK A SOROZATOS SZABÁLYTALANSÁGOKAT
Már bírói szakban van az eljárás a Mecsekerdő Erdészeti Zrt.-nél, a Verga Zrt. esetében pedig számvitel rendjének megsértése miatt nyomoz az adóhatóság az Állami Számvevőszék valamennyi állami erdőgazdaságot érintő vizsgálata után – értesült a Magyar Idők. A Kehi a közelmúltban többek között lopás, csalás és hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést az állami erdészeteknél történt visszaélések feltárása után.

– A Baranya Megyei Főügyészséget a Mecsekerdő Erdészeti Zrt. ellenőrzése kapcsán értesítette az Állami Számvevőszék (ÁSZ), mert a cég vezérigazgatója szabálytalanul megterhelte az ellenőrzött szervezet vagyonát. Az ügyészség tájékoztatása szerint az ügy már bírói szakban van, mivel a büntetőeljárás már korábban megindult – közölte érdeklődésünkre a számvevőszék szóvivője. Horváth Bálint tájékoztatása szerint a Verga Zrt. esetében az ellenőrzés által feltárt leltározási hiányosságokkal kapcsolatosan értesítették az illetékes nyomozó hatóságot.

Az ügyben jelenleg a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága nyomoz számvitel rendjének megsértése miatt.

Az ÁSZ tavaly ellenőrizte mind a huszonkét állami erdőgazdaság 2009 és 2014 első fél éve közötti vagyongazdálkodási, vagyonérték-megőrző és vagyongyarapítási tevékenységének szabályszerűségét. A számvevőszéki ellenőrzések sorozatos és rendszerszintű szabálytalanságokra, valamint az állami vagyongazdálkodás évek óta fennálló problémáira irányították rá a figyelmet.

Az ÁSZ egyebek mellett feltárta, hogy az erdőgazdaságok mérlege nem a valós képet mutatta, de a vagyonnyilvántartás és a tulajdonosi joggyakorlás területén is általános jelleggel előforduló hiányosságokat állapított meg. A számvevők az erdőgazdaságok ellenőrzése során húsz erdőgazdasági társaságnál állapították meg, hogy a könyvvizsgáló a beszámolókat hitelesítő záradékkal látta el annak ellenére, hogy a társaságok a mérlegben a vagyonkezelt eszközöket (állami tulajdonban lévő erdők) nem szerepeltették.

A Verga Zrt. esetében továbbá a társaság könyvvizsgálója nem észrevételezte, hogy a mérlegsorokat alátámasztó leltárak nem szabályszerűen és nem áttekinthető módon készültek. A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. esetében a könyvvizsgáló nem jelezte, hogy a társaság az erdőszerkezet átalakításának elszámolását szabálytalanul, a beruházások között aktiválta, így az a 2010. évi mérlegben nem megfelelően szerepelt. A fentiek alapján az ÁSZ a Magyar Könyvvizsgálói Kamarához fordult az esetek kivizsgálása érdekében.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara az ÁSZ értesítésére néhány esetben megindította a fegyelmi eljárások lefolytatását, majd azokat megszüntette. Több esetben azonban el sem rendelte a fegyelmi eljárás lefolytatását.

Ismert, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a közelmúltban többek között lopás, csalás és hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést az állami erdészeteknél történt visszaélések feltárása után. A Kehi több hónapos kutatás után hat erdészetnél közel 1,5 milliárdos kárt – felesleges kiadást és a rossz gazdálkodás miatt elmaradt bevételt – tárt fel. A napokban az LMP is feljelentést tett az erdészeteknél történt visszaélések gyanúja miatt.

A párt arra kéri a nyomozó hatóságot, hogy vizsgálja meg, tudják-e igazolni az állami erdőgazdaságok vezetői a tulajdonukban álló trófeák eredetét, illetve azt, hogy milyen politikai döntéshozók vettek részt állami vadászatokon.

Forrás:

http://magyaridok.hu/belfold/nyomozas-es-per-az-erdeszeteknel-915034/

Menü

Főoldal

Navigáció