A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jogállását és eljárásrendjét szabályozó jogszabályok összhangban vannak az alaptörvénnyel, ezt az Alkotmánybíróság (AB) október 6-án közzétett határozatában megállapította – tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t. A tájékoztatás szerint az AB döntésével végleg megdőlt az Ökotárs Alapítvány által vezetett konzorcium azon véleménye, hogy a Kehi jogszerűtlen eljárásban, jogszerűtlenül igényelt iratok alapján alkalmazott szankciót velük szemben.

„Immáron tehát az alaptörvény védelmének legfőbb szerve is egyértelművé tette: a Kehire vonatkozó jogszabályok, és így a Kehi által e jogszabályok alapján lefolytatott ellenőrzések is megfelelnek az alkotmányos követelményeknek” – mutattak rá.

A tájékoztatásban felidézték, a Norvég Civil Támogatási Alapot kezelő és több milliárd forint közpénz sorsáról döntő konzorcium, az Ökotárs Alapítvány és társszervezetei a Kehi 2014-ben lefolytatott ellenőrzése során számos, a vizsgálathoz szükséges dokumentumot nem adtak át a hivatalnak. Emiatt a hivatal az adószámaik felfüggesztését kezdeményezte. Ezt követően a norvég alapot működtető civilszervezetek egyike, a Kárpátok Alapítvány – Magyarország által indított perben az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája májusban a Kehi jogállására és eljárásrendjére vonatkozó jogszabályok megsemmisítését kezdeményezte, mert azok megítélése szerinte ellentétesek az alaptörvénnyel. A Kehinél legutóbb a hazai útépítésekkel kapcsolatban rendelt soron kívüli vizsgálatot a Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) felvetései nyomán. Lázár János akkor azt mondta: az OLAF néhány vizsgálata alapján kételyek merültek fel a Közgépet és más  cégeket is érintő beruházásokkal kapcsolatban, ezért tisztázni kell a helyzetet. Jelezte: az uniós hivatal eljárásában nincs semmi rendkívüli, a kormány áll a szervezet rendelkezésére.

Forrás:

http://gondola.hu/hirek/178543-Jogszeruen_vizsgalta_az_Okotarsat_a_Kehi.html