Elrendelték a nyomozást a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. romániai terjeszkedésével kapcsolatban tett feljelentés ügyében – közölte a rendőrség az MTI-vel.

A Kehi július 22-én tett feljelentést, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanújának megállapítására vagy annak kizárására feljelentéskiegészítést rendelt el, amelynek határideje a hét elején járt le. A Kehi megállapította, az állami tulajdonban álló ATEV Zrt. 2011-ben ötmillió euróért, azaz akkori árfolyamon körülbelül 1,6 milliárd forintért megvásárolta a romániai székhelyű Phoenix-Farm S.A. százszázalékos tulajdonrészét két ciprusi székhelyű cégtől. Az ügylet eredményeként az ATEV Zrt. többségi befolyást szerzett a Phoenix-Farm S.A. 76,07 százalékos tulajdonában álló Protan S.A. felett. A Phoenix-Farm S.A. tevékenysége ekkor abban merült ki, hogy ellátta a 76,07 százalékos tulajdonában álló, szintén romániai székhelyű Protan S.A. vagyonkezelését. 

A Phoenix-Farm S.A. akkoriban a Protan S.A. részesedésén kívül más vagyonelemmel nem rendelkezett. Ám a Protan S.A. ekkor csődeljárás alatt állt, és a vásárlási ár több mint hatszázmillió forinttal meghaladta a részesedés könyv szerinti értékét. „Minderről a hivatal rendelkezésére álló adatok alapján az ATEV Zrt. vezetése is tudott” – szögezte le a Kehi. 

A Kehi vizsgálata megállapította azt is, hogy a Phoenix-Farm S.A. üzletrészének megvásárlását követően az ATEV Zrt. az üzletrész egy százalékát kétszázezer forintért saját vezérigazgatójának értékesítette, miközben annak értéke 16 millió forint lett volna.

Forrás:

http://magyarhirlap.hu/cikk/33399/Kehifeljelentes_alapjan_nyomoz_a_rendorseg