Kiterjeszti az állami erdőgazdasági cégeknél folytatott vizsgálatot a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. Korábban a huszonkettőből hat erdőgazdaság működését vizsgálták. Az ellenőrzés kiterjesztése azért volt szükséges, mert szabálytalanságokat tártak fel.

Mind a huszonkét, állami tulajdonban lévő erdőgazdaságra kiterjesztette a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) azt a vizsgálatot, amelyet hat állami erdőgazdasági cégnél kezdett el – mondta tegnap Bőcz Sándor, a Kehi kabinetfőnöke a távirati irodának. A vizsgálat kiterjesztését Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter rendelte el, miután a vizsgálat alá vont hat erdészeti cégnél, a Bakonyerdő Zrt.-nél, a Verga Zrt.-nél, a Mecsekerdő Zrt.-nél, a Zalaerdő Zrt.-nél, a Sefag Zrt.-nél és az Egererdő Zrt.-nél alapvető és súlyos hiányosságokat tárt fel a Kehi. Az összegző jelentés a szóban forgó hat cégnél feltárt hiányosságokról még nem készült el, ezen dolgoznak a Kehi munkatársai. A kiterjesztett vizsgálatot pedig most kezdték. Az Index írt korábban arról – a jelentés összefoglalójára hivatkozva –, hogy az ellenőrzött, 2010 és 2013 közötti időszakban az erdészetek gazdálkodását a szabályozatlanság, a versenyeztetés mellőzése, a tulajdonosi érdekek háttérbe szorulása, az átláthatatlan gazdálkodás és a kontroll hiánya jellemezte. A hírportál szerint volt olyan cég, amelynél a bevételek 48 százalékát tették ki a vállalatvezetési költségek, miközben a hasznot az erdőgazdaságoknak dolgozó vállalkozók vitték el. A cikk szerint a 22 erdészet 94 milliárd forint nettó árbevétel mellett alig 2,8 milliárdos hasznot tudott kitermelni. A Kehi szerint az ellenőrzött erdészetek eredménye annak ellenére volt ilyen alacsony, hogy a tulajdonosnak, vagyis az államnak alig kellett díjat fizetniük, és közben összesen több mint 1,7 milliárd forint agrártámogatásban részesültek.

A vizsgálat szerint a számos szabálytalanság közé tartozik, hogy az erdészetek az összes alapfeladatukat, tehát a fakitermelést, az erdőművelést, valamint a fuvarozást külső vállalkozásoknak szervezték ki. A külsős cégek évente 7,6 milliárd forintot kaptak. A vállalkozói díjak pedig a piaci verseny helyett attól függtek, hogy mekkora bevételt értek el az adott évben az erdészetek. 

Forrás:

http://magyarhirlap.hu/cikk/37474/Vizsgaljak_az_allami_erdeszeteket