Még az idén, akár már novemberben lezárulhat a sukorói kaszinóügyhöz kapcsolódó kártérítési eljárás, és a dolgok jelenlegi állása szerint Ronald S. Laudernek százmilliós nagyságrendű összeget kell megfizetnie a magyar államnak.

November 26-án folytatódik a sukorói King’s City kaszinókoncessziós szerződése miatt indított polgári per a Fővárosi Ítélőtáblán – értesült lapunk. Megírtuk, az ügy lényege, hogy a magyar állam kártérítést követel a befektetőktől, a KC Bidding Kft.-től, illetve Ronald S. Lauder üzletembertől, egyebek mellett azért, mert nem teljesítették a beszámolási kötelezettséget. Az évek óta zajló eljárásban tavaly nyáron született az első bírósági döntés, igaz, ez még csupán részítéletet volt, amelyben a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma nyolcvannyolcmillió forint késedelmi kötbér, illetve annak kamatai megfizetésére kötelezte az alpereseket. Az összeg, tekintve, hogy az állam milliárdos tételt követel Lauderéktől, csekélynek mondható, ezért a fellebbezések nyomán ez a „szál” másodfokon folytatódott.

A Fővárosi Ítélőtábla százharmincegymillió forintra emelte a büntetést, s kimondta: a KC Bidding szerződést szegett, a Bajnai-kormány idején kötött koncessziós megállapodás csaknem egyéves ideje alatt többször is tájékoztatnia kellett volna az államot a beruházás aktuális állásáról, ám ezt nem tette meg.

A törvényszékkel ellentétben ugyanakkor az ítélőtábla arra jutott, Laudert egyenesen készfizető kezesség terheli. Vagyis ha a kifejezetten a sukorói projekt megvalósításáért létrehozott, ciprusi kötődésű kft. nem tudja kifizetni a joghatóság által megállapított összeget, az üzletember vagyonával felel ezért. A történet az idén júniusban a Kúrián folytatódott, miután az alperesek felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. Részben sikerrel, hiszen a legfőbb bírói fórum eljárásjogi hibát állapított meg, ezért hatályon kívül helyezte a másod fokú részítéletet, ám annak tartalmi részét nem illette kifogással. A hiba az volt, hogy az egyik tárgyalásra idéző végzést a magyar ügyvédnek küldték el a ciprusi jogi képviselő helyett – aki, nem mellesleg, magyarul sem tud.

Az eljárás így került vissza az ítélőtáblára, amely, miután kiküszöböli a technikai hibát, feltételezhetően ugyanarra a döntésre jut, mint korábban. Ha pedig a második másodfokú ítélet is jogerőre emelkedik, akkor folytatódhat a „főper” a Fővárosi Törvényszéken. Ettől függetlenül, mivel a KC Bidding tőkéjét informá­cióink szerint jelentősen csökkentették, Laudernek előbb-utóbb meg kell fizetnie a kártérítést.

Forrás:

http://magyarhirlap.hu/cikk/37781/Lauder_akar_szazmilliot_fizethet