Újra forrásközelben a szocialista polgármester

Még nem zárult le a nyomozás a Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület ügyeiben, az adóhatóság jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt jelenleg is eljárást folytat a kazári székhelyű, az MSZP-hez sok szálon kötődő közhasznú egyesület pályázati pénzeinek felhasználása ügyében – tudta meg lapunk.

Egy különös, 2008-as támogatási ügy büntetőeljárása – az úgynevezett LEADER-pénzek kapcsán – le is zárult meg nem is. Abban a tekintetben véget ért, hogy a félmilliárd forint közpénz ügyében a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata nyomán a Földművelésügyi Minisztérium feljelentést tett hűtlen kezelés gyanújával, többek között a támogatás odaítéléséről döntő Gőgös Zoltán egykori szocialista államtitkárral szemben, ám az MSZP elnökhelyettese ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást. A Kehi ellenőrzése szerint ugyanakkor kilenc számla mintegy 49 millió forint értékben fiktív volt, csaknem kétszázmillió forint sorsa pedig kérdéses.

A történet azonban nem ért véget, mert – mint azt lapunk Sárközi Alexandrától, a NAV Bűnügyi Igazgatósága szóvivőjétől megtudta – a nyomozás a korábbitól elkülönített eljárásban jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt jelenleg is folyamatban van a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságán. Egyelőre gyanúsított nincs az ügyben. A pénzügyi nyomozók december 5-ig kértek határidő-hosszabbítást az ügyészségtől – tette hozzá a szóvivő.

Emlékeztetőül: 2008 decemberében egy Salgótarján melletti faluban, Kazáron bejegyzett szervezet, a Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület másfél oldalas levélben kérte az akkori Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot, támogassa kommunikációs tevékenységüket a nemzetközi pénzügyi válságra történő felkészítésben. A kérelmet Gőgös Zoltán államtitkár, az MSZP jelenlegi elnökhelyettese 2008. december 18-án hagyta jóvá, s még karácsony előtt meg is érkezett a pénz, félmilliárd forint a Kazár szocialista polgármestere, Molnár Katalin által vezetett egyesület számlájára.

A félmilliárd forintból a vidéki térségekben élők a tájékoztató kiadványban olyan tanácsot is kaptak, hogy válság idején „nem érdemes a trópusokon nyaralni”, sőt már a rezsicsökkentés előszele is megfogalmazódott szocialista kiadásban. Emigyen: „télen ne a fűtést csavarjuk feljebb, vegyünk fel pulóvert.”

A szocialista vezetésű Salgótarján is felfigyelt a közhasznú egyesület tevékenységére, főként az egyesület elnökére, mivel, mint megtudtuk, a nyáron a kazári MSZP-s polgármestert, Molnár Katalint a Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft. ügyvezetésével bízták meg. Ez az önkormányzati cég foglalkozik az ökoturisztikai fejlesztésekkel. 

Miközben tehát a LEADER egyesület korábbi gazdálkodását még az adónyomozók vizsgálják, annak vezetőjét a Karancs-Medves vidék közpénzből történő ökoturisztikai projektjeinek irányításával bízták meg. Annyiban nem meglepő ez, hogy Salgótarján kilencmilliárd forintos fejlesztési programjainak koordinátora – és Dóra Ottó szocialista polgármester kabinetfőnöke – egy olyan hölgy lett, akit korábban sikkasztás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek. 

Forrás:

http://magyarhirlap.hu/cikk/39313/Tovabbra_is_nyomoznak_a_kazari_LEADERpenzek_sorsaval_kapcsolatban