Jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt feljelentést tett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a norvég alap vizsgálatai után. Az egyik ellenőrzött civil szervezet csaknem százmillió forint kölcsönt adott úgy, hogy erre nem volt engedélye.

 

A lap azt írja, az egyik ellenőrzött civil szervezet hat év alatt csaknem százmillió forint kölcsönt adott tizenhét civil egyesületnek és alapítványnak úgy, hogy erre nem volt engedélye. A Kehi kérésére az ügyben a jegybank illetékes szervei is vizsgálódnak.

A Norvég Civil Támogatási Alap vizsgálata május óta tart, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal most első alkalommal tett büntető feljelentést. Bizonyítékokat találtak ugyanis arra, hogy a norvég pénzek elosztásával megbízott szervezetek egyike 2008 óta huszonkilenc alkalommal adott kölcsön különböző alapítványoknak és egyesületeknek, engedély nélkül. „A norvég alap vizsgálata során megállapítottuk hogy az egyik érintett szervezet rendszeresen pénzkölcsönt nyújtott alapítványok, illetve egyesületek részére. Ezek az alapítványok később a kapott összeget kamatokkal növelve fizették vissza a szervezet részére” – mondta Bőcz Sándor. A Kehi kabinetfőnöke szerint az érintett szervezetek csaknem százmilliós nagyságrendben kaptak kölcsönt jogszabályellenes módon. „A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény alapján ilyen tevékenységet kizárólag a nemzeti bank, illetve korábban a PSZÁF engedélye alapján végezhet, márpedig az érintett szervezet az adataink alapján ilyen engedéllyel nem rendelkezett. Mivel itt pénzkölcsön nyújtása történt, a Kehi az MNB-nél piacfelügyeleti eljárást kezdeményezett, illetve jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett” – közölte Bőcz Sándor.

A Hír TV megkereste a korábban a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásainak elosztásárét felelős Ökotárs Alapítványt. A kuratórium elnöke elismerte, hogy a szervezeteknek adtak visszatérítendő támogatást is, a pályázatok előfinanszírozása érdekében. „Az Ökotárs saját tőkéjéből nyújtott szervezeteknek támogatásokat, jellemzően utófinanszírozott pályázatok előfinanszírozását segítő kölcsönöket, ezeknek azonban semmi közük nincs a norvég civil alaphoz, ezt az alapítvány saját tartalék tőkéjéből nyújtotta” – mondta Móra Veronika, az Ökotárs elnöke.

Augusztusban egy korábbi feljelentés alapján már hűtlen kezelés gyanújával rendeltek el nyomozást az Ökotárs Alapítvány által koordinált Norvég Civil Támogatási Alap gyakorlatával összefüggésben. A Kehi várhatón szeptemberben zárja le a civil alap teljes átvilágítását.

Forrás:

http://mno.hu/ahirtvhirei/gyanus-kolcsonok-a-norveg-alapnal-1245687