A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálja annak okait, hogy az állami tulajdonban álló ATEV Zrt. gazdálkodásának eredménye az elmúlt években miért romlott folyamatosan. A Zrt. és a kizárólagos tulajdonában álló négy gazdasági társaság árbevétele ugyanis 2010. és 2013. között közel a duplájára emelkedett, és 2013-ban meghaladta a 18 milliárd forintot, ennek ellenére a cégcsoport a 2013. évet 334 millió forint veszteséggel zárta.

Bőcz Sándor, a KEHI kabinetfőnöke a Napi Gazdaság kérdésére megerősítette a vizsgálat tényét és nem cáfolta azokat a híreket, amik az utóbbi időben az ATEV Zrt-ről a sajtóban megjelentek. A jelenleg elérhető információk szerint a veszteséges gazdálkodás elsősorban az ATEV Zrt. balul sikerült romániai befektetéseire vezethető vissza, amelyek az ATEV Zrt.-nek és az ATEV Zrt. feletti kisebbségi tulajdonosi jogokat gyakorló Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt.-nek, közvetve a magyar adófizetőknek több milliárd forintjába kerültek.

A cég éléről tavaly októberben minden indoklás nélkül távozó Ádor Sándor vezérigazgató regnálása idején – a részben kisállat eledel gyártásához is felhasználható termékek előállításához szükséges többletalapanyag reményében – az ATEV Zrt. megszerezte a Románia területén hasonló tevékenységet folytató Protan S.A. nevű cég többségi részesedését. Az ügyletről Ádor akkoriban a sajtónak is nyilatkozott. A vételár megközelítőleg 1,5 milliárd forint volt, de a romániai céggel szemben ekkor már csődeljárás volt folyamatban, amit végül az ATEV Zrt., illetve a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. által nyújtott, együttesen több milliárd forint összegű kölcsönökkel sikerült megszüntetni.

Érdekes szál az ügyben, hogy a vezérigazgató néhány hónappal később a cég 1%-os tulajdonrészét mindössze 200.000 forintért saját magának eladta, a román cég irányításában pedig jelenleg is részt vesz.

Nem csak a romániai cégvásárlás adhatott okot az ATEV Zrt. KEHI vizsgálatára. A cég az elmúlt években állítólag több milliárd forintot fizetett ki olyan tevékenységek ellátásáért - fuvarozás, informatikai feladatok, szennyvíztisztítók kezelése stb.-, amelyeket korábban saját maga látott el. Ráadásul, mivel a szerződő partnerek a feladatok ellátásához szükséges eszközökkel és emberi erőforrásokkal nem rendelkeztek, ezeket mind az ATEV Zrt. biztosította, sőt a tevékenység megkezdéséhez esetenként előleget is fizetett.

Mint ismert, az fővárosi Illatos úton működő ATEV Zrt. és cégei végzik országos szinten az elhullott állatok és emberi fogyasztásra nem alkalmas állati melléktermékek begyűjtését, kezelését, ártalmatlanítását, valamint egyes melléktermékek feldolgozását.

Forrás:

http://www.napigazdasag.hu/cikk/46871/