Expóügy: hat éve nincs gyanúsított

Publikálva: 2016. április 13.

A sanghaji világkiállítás gyanús kifizetései miatt 2010 óta tart a rendőrségi nyomozás.

Noha már csaknem hat éve nyomoz a rendőrség hivatali visszaélés és csalás gyanúja miatt a 2010-es sanghaji világkiállítás kétes kifizetései ügyében, továbbra sincs gyanúsított – értesült a Magyar Nemzet. A rendőrség mindenesetre május 10-ig biztosan folytatja a nyomozást, a határidő meghosszabbítható. Ugyanakkor a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából az nem derült ki, hogy még meddig lehet újra és újra meghosszabbítani a maratoni eljárást.

A sanghaji expó ügyében először 2010 júliusában egy magánszemély, majd a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) tett feljelentést a vélelmezett túl- és fiktív számlázások miatt. A magyar részvételre a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány összesen 3,2 milliárd forintot költött, ebből kétszintes, 2000 négyzetméteres alapterületű pavilont kellett volna létesíteni, ám csupán egyszintes, 1000 négyzetméteres pavilon készült el. A gyanú szerint előre lefutott volt az épület kivitelezésére és üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárás, amelyet a Genexpo 2010 Hungary Kft. annak ellenére nyert meg, hogy a kiírási feltételeknek nem felelt meg. A cég ügyvezetője Dégen István volt, aki a hetvenes években az Elnöki Tanács munkatársaként tevékenykedett, majd a III/1-es csoportfőnökség szigorúan titkos tisztjeként nemzetközi hírszerzéssel, illetve elhárítással foglalkozott.

A Kehi vizsgálata az ügyben számos visszásságot tárt fel, akadt példa arra is, hogy a 800-850 forintos izzókat 13 ezer forintért szerezték be, valamint nyilvánvalóan felesleges tanácsadói pénzeket fizettek ki. A kancellária öszszesen 140 milliót szórt el a világkiállításhoz kapcsolódó tanácsadásra, amelyből jutott például Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc volt tanácsadójának is.

Forrás:

http://mno.hu/belfold/expougy-hat-eve-nincs-gyanusitott-1337314

Menü

Főoldal

Navigáció