Egyetemi visszaélések

Publikálva: 2014. augusztus 1.

A Corvinus kollégiumi gondnoka havonta 1,4 millió forintot keresett, a gazdálkodástudományi kar dékánja az intézmény kontójára luxushotelekben szállt meg, Nyíregyházán pedig a kulturális ösztöndíjak csaknem háromnegyede a hallgatói önkormányzat tagjaihoz került – többek között ilyen és ehhez hasonló megállapítások szerepelnek a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentéstervezetében.

Három felsőoktatási intézménynél, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) és a Nyíregyházi Főiskola esetében is súlyos visszaélésekről számol be a 2009 és 2012 közötti időszakból a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentéstervezete.

A Heti Válasz szerint a kancellári rendszer bevezetése miatt indított átvilágítás a Corvinuson például olyan ügyeket tárt fel, amelyek felvetik a hűtlen kezelés, sikkasztás és csalás gyanúját. Az intézmény kollégiumi gondnoka például havi 1,4 millió forintért végezte munkáját, miközben az érintett cége szinte minden feladatot alvállalkozóknak adott át. Az egyetem visszafoglalkoztatta a volt rektort és gazdasági főigazgatót is, akik korábban 13,5, illetve 15,3 millió forintos végkielégítésben részesültek.

A jelentésből kiderül: a szúrópróbaszerűen megvizsgált 686 milliós személyi kifizetés ötöde, 139 millió jogsértő volt. 668 millió forint mehetett el külföldi utakra, a gazdálkodástudományi kar dékánja állítólag száz éjszakát töltött átlag feletti vagy luxusszállodákban.

A Corvinuson 132 milliót költöttek el átgondolatlan informatikai fejlesztésekre, vagy később nem hasznosított tanulmányokra, ráadásul 287 millió forint ment el úgy, hogy nem tartották be a közbeszerzési előírásokat. Az egyetem emellett 339 ezer forint megbízási díjat fizetett saját főtitkára ügyvédi irodájának, aki még 218 ezres tanári és 681 ezer forint főtitkári fizetésben is részesült.

A lap szerint a Nyugat-magyarországi Egyetemen 4,1 milliárd forintot fizettek ki pótlékokra és keresetkiegészítésre, amiből a dolgozók 70 százaléka kapott – vagyis a gyanú szerint nem a többletmunkát díjazták, hanem rejtett fizetésemelést hajtottak végre. Az európai uniós projektek egyes résztvevői bérük többszörösét kaphatták.

Az NYME Hallgatói Önkormányzata (HÖK) egy ökörsütés bevételeit nem tudja igazolni, ami felveti a sikkasztás gyanúját. Az NYME diák-önkormányzati vezetői a közéleti és sportösztöndíjakból 36-40 százalékban részesültek. Az egyetemhez tartozó Savaria Egyetemi Központ HÖK-elnöke például 2012-ben 540 ezer forint közéleti és 218 ezer forint sportösztöndíjat kapott, a gazdasági referens pedig 790 ezer forintot tett zsebre. A lap azt írja: egyéb hallgatói juttatásokkal együtt az elnök átlagbevétele meghaladta a másfél millió forintot. A Heti Válasz szerint a nyíregyházi HÖK-tisztviselők különböző ösztöndíjakkal 880 ezer forintot is kereshettek, ráadásul a kulturális ösztöndíjak 76 százaléka hozzájuk vándorolt. Nyíregyházán 1,8 milliárdot költöttek keresetkiegészítésre, néhány emberre 3–15 millió forint is juthatott.

Az átvilágítás igazolja a kormányzati kontroll szükségességét, vagyis a kancellári rendszer bevezetését az egyetemek gazdálkodásában, mivel azok nagy része feneketlen lyukként nyeli el a közpénzt. Miközben mindhárom említett intézmény a csőd szélére került 2013-ra, a Corvinus 1,1 milliárd, az NYME 3,3 milliárd, a Nyíregyházi Főiskola 1,7 milliárd év közbeni költségvetési többlettámogatást kapott.

ÁSZ-vizsgálat

Szabálytalan gazdálkodást állapított meg több felsőoktatási intézmény esetében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – tájékoztatott tegnap az eddig nyolc intézményt érintő vizsgálatokról a szervezet. Horváthné Herbáth Mária felügyeleti vezető tegnap kijelentette: egyes intézmények megsértették a közbeszerzésekre vonatkozó előírásokat, a hallgatói költségtérítéseket pedig nem a kincstárnál vezetett számlán kezelték. Megállapították többek közt azt is: a gazdálkodási jogkörök gyakorlása az intézmények többségénél szabálytalan volt, a térítési díjakat nem minden esetben alapozták meg önköltségszámítással.

Forrás:

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/egyetemi-visszaelesek-1240185

Menü

Főoldal

Navigáció