TÖBB MINT FÉLMILLIÁRDOT KAPOTT SORON KÍVÜL AZ EGYESÜLET
Befejezte a Molnár Katalin mint tettes ellen, a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntettének gyanúja miatt folytatott nyomozását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület volt elnökével, Kazár korábbi szocialista polgármesterével kapcsolatos eljárást a hatóság vádemelési javaslattal zárta le – értesült a Magyar Idők.

Korábban nagy nyilvánosságot kapott, hogy a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület soron kívül jutott félmilliárd forinthoz Gőgös Zoltán szocialista képviselő államtitkárságának idején a képviselő közreműködésével. Az egyesület akkori elnöke, Molnár Katalin 2008 decemberének első napján Kazáron írta meg kérelmét a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak. A szervezet ötszázmillió forintot kért a csőd szélén álló államtól arra, hogy kommunikálja a nemzetközi pénzügyi válság hatásait. A levelet végül csak december 16-án iktatták a minisztériumban, és ezután állnak rendelkezésre dokumentumok arról, hogy az ügyben milyen intézkedések történtek. Első lépésként külön kormánydöntés született arról, hogy az ország központi egyensúlyi tartalékából fizetik ki a kért összeget. A támogatási szerződést Gráf József minisztersége idején Gőgös Zoltán volt szocialista államtitkár már december 18-án – vagyis a kérelem iktatása után két nappal – aláírta az egyesülettel. Az összeget december 22-én már át is utalták a szervezet számlájára, mégpedig a minisztérium mostani állítása szerint a hivatali ügyintézési szabályzatok figyelmen kívül hagyásával.

Az ügy során a tárca saját jogi főosztályának kifogásait sem vette figyelembe. A jogászok már akkor jelezték: a kért célra nem adható támogatás, az összeg nagysága miatt pedig elengedhetetlen lenne a közbeszerzés. A tervezett tevékenységek költségvonzata pedig szerintük irreálisan magas volt, a támogatási szerződésben meghatározottak köre elnagyolt és nehezen számon kérhető, ezért amennyiben aláírja a minisztérium a szerződést, úgy büntető- és polgárjogi kockázatokat is vállal.

Az egykori államtitkár nemcsak a jogi főosztály jelzését hagyta figyelmen kívül, hanem az államháztartáson kívüli szervezeteknek nyújtott támogatásokkal kapcsolatos miniszteri utasítást is, amely egyértelműen tiltotta a dotációk egy összegben történő előre utalását. Az eljárás során – olvasható a vádindítványban – szabálytalan volt az ügyintézés soronkívülisége is.

A nyomozás során kiderült többek között az is, hogy az egyesület a megkapott összegből már másnap több mint 41 millió forintot saját hiteleinek törlesztésére fordított – vagyis nem a támogatási szerződésben foglalt kampányt finanszírozták. Ahhoz képest, hogy az akkori kormány lényegé­ben azonnal, vagyis december 22-én elérhetővé tette a félmilliárd forintot a szervezetnek, az egyesület csak a következő év április kilencedik napján kerített sort az első, projekttel kapcsolatos kiutalásra. A Központi Nyomozó Főügyészség már egy korábbi eljárásában is megállapította, hogy a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesületnek 2008 elején, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által átutalt félmilliárd forintból több mint 199 millió forintot jogosulatlanul használtak fel – legalábbis ez derül ki a lapunk birtokában lévő ügyészségi határozatból.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is vizsgálta az ügyet, és arra jutott, hogy az egyesület gyakran csak arra törekedett, hogy valamilyen számlával fedje le az elköltött támogatási összeget. Emiatt tette meg a Kehi a feljelentést, ami a mostani vádemelési javaslathoz vezetett. A Fővárosi Ítélőtábla már 2014 májusában hozott jogerős ítéletében kötelezte az egyesületet arra, hogy fizesse vissza a mintegy kétszázmillió forintot, miután megállapította, hogy az összegből ennyit bizonyíthatóan törvénytelenül költöttek el.

Forrás: 

http://magyaridok.hu/gazdasag/vademelesi-javaslat-leader-ugyeben-770758/