Luxusszállókban töltött éjszakák, havi csaknem másfél millió forintot kereső gondnok, zsebre rakott ösztöndíjak és a hallgatói önkormányzati programok bevételének eltűnése – ez a mérlege annak a vizsgálatnak, amelyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a Corvinus, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Nyíregyházi főiskola 2009 és 2012 közötti gazdálkodását ellenőrizte. A Heti Válasz úgy tudja, a hivatal több szabálytalanságot is feltárt az intézményeknél.A Corvinus Egyetem Kinizsi Kollégiumában dolgozik feltehetően a legjobban fizetett gondnok Magyarországon. Legalábbis a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerint. A Heti Válasz cikkéből derül ki: a férfi körülbelül 1,4 millió forintot vihet haza havonta a feladatért, miután az egyetem a férfi egyszemélyes cégével kötött szerződést. A kollégiumban megtaláltuk a férfit. A gondnok elmondása szerint majdnem hárommilliót kap a cég havonta az egyetemtől, de ebből fizeti a takarítást is, ami ötszázezer forintba kerül. Neki pedig kevesebb mint 300 ezer forint jut. „Ennyit kapok nettóban. Ebből kifizetek 1,8 millió forint őrzés-védést. 468 ezer forint takarítást, bocsánat 480 ezret. Azért ezt is megmutatom, hogy tudja. Érzi tehát? Tisztességes fizetést keresek” – mondta a gondnok.

A KEHI jelentése szerint viszont nem csak a gondnok fizetését kezelték szabálytalanul a Corvinuson. Az egyetem főtitkárának ügyvédi irodájával is szerződést kötöttek, de jutott külföldi utazásra – 668 millió forintért. A Gazdálkodástudományi Kar dékánja több, mint száz éjszakát töltött luxusszállodákban. Informatikai fejlesztésekre és nem használt tanulmányokra pedig 130 milliót költött az egyetem. Az intézmény rektora nem akart nyilatkozni.

A Nyugat-magyarországi Egyetemnél 4,1 milliárd forintos szabálytalan kifizetést találtak az ellenőrök. „Nyolc napunk van az észrevételekre, ezt nyilván megtesszük” – mondta Herczeg László, a Nyugat-magyarországi Egyetem gazdasági főigazgatója. Az egyetemen a hallgatói önkormányzat vezetői is jól kerestek. A vizsgálat szerint a Savaria egyetemi központi HÖK-elnöke tavalyelőtt ösztöndíjból és különböző hallgatói juttatásokból 1,5 milliót szedett össze, az Ökörsütés nevű rendezvényekből származó bevételekkel viszont nem tudott elszámolni a szervezet.

A felsőoktatási államtitkár szerint részben a pazarlások miatt kellett bevezetni a kancellári rendszert. „Én azt gondolom, hogy a kancellárok bevezetésével jelentős javulást fogunk tudni elérni. Egy rektorral nem szükségszerű elvárás az, hogy az intézmény gazdálkodásának minden elemét részleteiben ismerje, a kancellárok esetén ez inkább elvárás, természetesen a kancellár is rendelkezik egy munkaszervezettel, ahol ezeket a feladatokat teljes felelősséggel a jövőben meg kell tudni jeleníteni” – mondta Palkovics László.

Az államtitkár szerint október végére már minden intézmény élére kinevezik a kancellárokat. Az egyetemek és főiskolák átvilágítása viszont ettől függetlenül folytatódik majd. A jövőben a magán- és állami iskolában is vizsgálódnak.

Az ÁSZ is vizsgálja a vagyonosodást

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is vizsgálja a felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodását. A Szolnoki Főiskola és a Pannon Egyetem 2009 és 2012 közötti időszakának átvilágítása már megtörtént. A vizsgálat a Pannon Egyetemnél csak kisebb hiányosságokat tárt fel, a Szolnoki Főiskola gazdasági működésében viszont komoly szabálytalanságokat találtak. Az intézménynél a személyi juttatások, megbízási díjak és a bevételek beszedése is szabálytalanul történt, az ügyben az ügyészségen is feljelentést tettek. „Mindkét intézménynél csökkent a hallgatói létszám, azonban a Szolnoki Főiskolánál drasztikus csökkenés volt. Több mint 40 százalékos, ami nyilván meghatározta a bevételeiket és a vagyoni helyzetüket is. A Szolnoki Főiskolán külön problémát jelentett a likviditási helyzet, amit bizonyos mértékben befolyásolt a PPP-beruházások, illetve nem is beruházások, hanem szolgáltatásoknak a dologi kiadásokon belüli majdnem 50 százalékos aránya” – mondta Horváthné Herbáth Mária, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője.

Forrás:

http://mno.hu/ahirtvhirei/luxusejszakak-okorsutes-sikkasztas-lebukott-jo-nehany-egyetem-1240017