Öt korábbi vezető munkatársa ellen indított fejenként több millió forintos kártérítési pert a MÁV Informatika (MÁVI) Zrt. jogutódja, a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. – értesült lapunk. Úgy tudjuk, az érintettek a MÁVI büntetőügyében is szerepeltek, a kártérítési kereset pedig az abban az eljárásban elkülönítve kezelt „utazók” ügyével függ össze. Ennek lényege, hogy 2010 előtt a MÁVI több felső vezetője „szakmai látogatás” címen több külföldi utazáson vett részt, ám a hivatali látogatás 2008-ban két londoni labdarúgó-mérkőzésen, 2009-ben pedig Rómában, a Roma–Arsenal BL-döntőn való részvételt jelentette. Az utazásokat a társaság fizette.

Az ügyben orgazdaság bűntette miatt egyikükkel szemben már vádat emelt az ügyészség, a bűncselekmény elkövetési értéke csaknem egymillió forint. Úgy tudjuk, a kereset tárgya az, hogy a MÁVI-nál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzés során adóhiányt állapított meg. Ez viszont abból keletkezett, hogy az érintett személyek kizárólag magáncélú, de hivatalos útként elszámolt utazásai után befizetett adó lényegesen alacsonyabb volt, mint a természetbeni juttatások után fizetendő járulék.

Mint arról lapunk beszámolt: novemberben a gyanúsítottakkal szembeni további nyomozásra utasított az ügyészség a MÁVI-nál még 2009 novemberében elrendelt vizsgálat ügyében, amelyben ismeretlen tettes által elkövetett hűtlen kezelés gyanújával később a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is feljelentést tett.

A MÁVI-tól kikért adatok alapján a Kehi megállapította: a cégnél 2010 előtt, több mint tíz évig foglalkoztatott korábbi vezető tanácsadó tényleges munkavégzés nélkül vette fel fizetését és egyéb juttatásait, aminek következtében közel százmillió forint vagyoni hátrány érte a társaságot. A Kehi feljelentése szerint a „munkavállaló” munkavégzését semmi nem igazolta, és bár kötetlen munkarendje volt, jelentéktelen időt töltött a MÁV Informatikánál, a cég illetékes vezetői mégis igazolták a munkavégzést, egyes esetekben a prémiummal járó feladatok elvégzését is.

Forrás:

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/karteritesert-perel-a-mavi-1264083