Majdnem 800 millió forintos többletbevételt hozhat az Országos Vérellátó Szolgálatnak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) nemrég lezárult vizsgálata – értesült a Napi Gazdaság. Úgy tudjuk: a hivatal megállapította, hogy Molnár Lajos egykori SZDSZ-es egészségügyi miniszter kérésére a vérellátó éveken keresztül a jogszabályban megállapított árnál jóval olcsóbban értékesített vérplazmát bizonyos cégek részére.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálatot folytatott az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) gazdálkodásának ellenőrzése tárgyában. Az OVSZ feladata az ország egész területén biztosítani a vérellátás megtervezését és megszervezését, az egészségügyi intézmények vér és vérkészítménnyel való ellátását, valamint működtetni a központi várólistát.

A vizsgálat során a KEHI megállapította, hogy a vérellátó szolgálat 2008 és 2012 között a vérkészítmények előállításához szükséges teszteket ugyanattól a társaságtól, a Diagon Diagnosztikai Kft.-től (Diagon Kft.) szerezte be közbeszerzési eljárások eredményeként kötött szerződések alapján 5,4 milliárd forint értékben. Ugyanakkor az OVSZ további 2,1 milliárd forint összegben közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül is vásárolt vírusteszteket a Diagon Kft.-től. A közbeszerzési eljárás mellőzése miatti jogsértést a KEHI által kezdeményezett eljárásban a Közbeszerzési Döntőbizottság is megállapította, és a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem jogerős ítéletében 24 millió forint bírságot szabott ki a szolgálatra.

Az OVSZ a véradások során levett vérből készített vérkészítményeket jogszabályban meghatározott díjon köteles továbbadni a kórházak és egészségügyi intézmények részére. Az OVSZ a vérből előállított vérkészítmények közül azonban a friss fagyasztott plazmát nagy mennyiségben adta át gyógyszergyártó cégek részére is. A KEHI megállapította, hogy Molnár Lajos egykori SZDSZ-es egészségügyi miniszter kérésének megfelelően kötött szerződéssel az OVSZ 2006-tól a jogszabályi előírásokat megsértve, a jogszabályban megállapított árnál jóval alacsonyabb, 60-70 százalékkal kisebb díj ellenében – amely egyébként még az előállítási költséget sem érte el – adta át a plazmát gyógyszergyártási alapanyagként az olaszországi KEDRION S.p.A. cége, a HUMAN BioPlazma Kft., illetve jogelődje részére.

A plazmából a HUMAN BioPlazma Kft. különböző gyógyszereket gyártott, amelyeket Magyarországon és külföldön forgalmazott. A KEHI megállapítása szerint így a gyógyszergyártó cég jóval kedvezőbb áron jutott a plazmához, mint a vérkészítményt gyógyításra használó kórházak, az OVSZ-nek pedig emiatt 2008 és 2012 között 10,5 milliárd forint bevételkiesése keletkezett, miközben a HUMAN BioPlazma Kft. jelentős bevételekre tett szert a gyógyszerek értékesítéséből.

A vizsgálat lezárását követően a KEHI javaslatai alapján a vérellátó pályázatot írt ki a plazma értékesítésére. A versenyeztetés során beérkezett árajánlatok 20-50 százalékkal haladták meg a HUMAN BioPlazma Kft. által 2014-ben fizetett összeget. Az OVSZ-nek így a korábbinál magasabb áron történő plazmaértékesítésből a 2014. évihez képest várhatóan 760 millió forinttal több bevétele keletkezhet. Ezt az összeget akár a kórházak részére átadott vérkészítmények díjának csökkentésére is lehetne fordítani, a kórházak így olcsóbban kapnának vért a betegek gyógyítására.

Forrás:

http://www.napigazdasag.hu/cikk/36408/