Aligha tudja majd visszaszerezni a Földművelésügyi Minisztérium a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesülettől azt a kétszázmillió forintot, amely jogerősen járna vissza az államnak. A hat évvel ezelőtt, a szocialista agrárvezetés által félmilliárd forinttal kitömött szervezet ugyanis elköltötte a könnyen jött támogatást, és hiába a bírósági ítélet, az egyesületnek nincsen pénze, így valószínűleg a tárca is hiába fut a pénze után.

A félmilliárdos apanázst egy másfél oldalas, támogatást kérő levél megírása után kapta meg az egyesület, szokatlan gyorsasággal. A kifizetést Gőgös Zoltán akkori MSZP-s államtitkár hagyta jóvá 2008. december 18-án, négy nappal később pedig a szocialista kötődésű egyesület bankszámláján landolt a félmilliárd. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kilenc fiktív számlát is talált a szervezet támogatáshoz kapcsolódó elszámolásában. Molnár Katalin, Kazár polgármestere, az egyesület akkori elnöke a PestiSrácok.hu-nak annak ellenére is letagadta, hogy ő intézte volna az ügyet, hogy a levelet és a támogatási szerződést is ő írta alá. A pénzosztás miatt hűtlen kezelés és jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének gyanújával indult nyomozás a Központi Nyomozó Főügyészségen.

SZARVAS SZILVESZTER – PestiSrácok.hu

Ön is írna másfél oldalas levelet félmilliárd forintért? Az interneten fellelhető anyagokból Ön is összeollózna egy tanulmányt potom 29 millióért? 28,8 millió forintért írna arról egy dolgozatot, hogy van-e válság Magyarországon? Készítene-e két korábbi tanulmányból egy összefoglalót 3,2 millió forintért? Ugye, hogy igen, de rossz hírünk van: már lecsúszott a bombaajánlatokról. Pedig öt évvel ezelőtt így repkedtek a tízmilliók a Kazáron bejegyzett Magyarországi Leader Közhasznú Egyesületnél, amelyet 2008-ban a szocialista agrártárca tömött ki félmilliárd forinttal. Idén márciusban hiába mondta ki jogerős ítéletében a Főváros Ítélőtábla, hogy a busás összegből kétszázmillió forint visszajár az államnak, félő, hogy a Földművelésügyi Minisztérium hiába fut majd a pénze után, az egyesületnek már nincsen pénze és valószínűleg nem tudja visszafizetni a pénzt.

A félmilliárd forintot öt éve költötte el a szaktárca a gazdasági válság kommunikációjára. Az akkori szocialista vezetés az 500 milliót egy vidéki Leader-szervezetnek adta a 2009-es EP-választást megelőzően. Egy Nógrád megyei falu, Kazár volt az elosztóközpont, itt jegyezték be az egyesületet. A félmilliárdos apanázst egy 2008. december 1-jei keltezésű, másfél oldalas, támogatást kérő levél megírása után kapta meg az egyesület, szokatlan gyorsasággal. A kifizetést Gőgös Zoltán akkori MSZP-s államtitkár hagyta jóvá 2008. december 18-án, négy nappal később pedig a szocialista kötődésű egyesület bankszámláján landolt a félmilliárd. Mint ahogy az látható, rekordidő alatt született döntés a támogatásról, s mivel az agrártárcának nem volt ennyi pénze, a kormány döntött, a költségvetés egyensúlyi tartalékából kell kiutalni a pénzt. A szervezet egyébként azért kapta a pénzt, hogy 2009 márciusától júniusig a nemzetközi gazdasági válság hatásait „kommunikálja” a vidéki térségekben.

A csillagászati összegű támogatással kapcsolatban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) indított vizsgálatot. A vizsgálat megállapításai szerint a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület a félmilliárd forintból 211,6 millió forintot tizenhárom olyan tanulmány elkészítésére költött el, amelyek semmilyen formában nem szolgáltak a válságkommunikációs kampány megvalósítását. Az egyesület gyakorlatilag azon ügyeskedett, hogy lefedje az ötszázmillió forintot és számlát hozzon a támogatásról.

A szocik ötszázmillióval tömték ki a kazári Leader egyesületet. A támogatási szerződést Gőgös Zoltán és a település szocialista polgármestere írta alá. Fotó: PestiSrácok.hu

A KEHI tételesen ellenőrizte a számlákat, és kilenc számlát, mintegy 43 millió forint értékben fiktívnek ítélt meg. Ezen számlák mögött a rendelkezésükre álló adatok alapján semmilyen valós gazdasági teljesítés nem áll. Emiatt egyébként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eljárását is kezdeményezték. A fennmaradó számlák között több százmillió forint értékben találtak olyanokat, amelyek vagy nem kapcsolódnak a támogatandó célhoz, vagyis a kommunikációs kampány lefolytatásához, vagy nevükben, illetve tárgyukban kapcsolódtak ugyan, de azok a kampány során semmilyen formában nem hasznosultak. Egyébként a cikk elején felsorolt tételekre is a KEHI ellenőrzése világított rá, így például arra, hogy már a gimnazistáknak pofonegyszerű szövegértési feladat megoldásával is 3,2 millió forinthoz juthatott valaki, aki képes volt két tanulmányt érthetően összefoglalni.

Az ötszázmillió forintból egyébként olyan jó tanácsokat tartalmazó anyagok is készültek 2009-ben a kazári Leader Közhasznú Egyesület megrendelésére, hogy válság idején és szorult anyagi helyzetben nem érdemes a trópusokon nyaralni, vagy hogy télen ne a fűtést csavarjuk feljebb, hanem vegyünk fel egy pulóvert.

A félmilliárdot annak ellenére kapta meg villámgyorsan az egyesület, hogy 2008-ban az agrártárca jogi főosztálya már a támogatási szerződés aláírása előtt kifogásolta a projektet. A jogi főosztály ugyanis elfogadhatatlannak és túlzottnak tartotta a támogatási szerződés – akkor még tervezetében – szereplő egyes költségeket és álláspontja szerint a támogatási szerződés tervezete ellentétes volt az államháztartásról szóló törvény állami vagyonnal való felelős gazdálkodásra vonatkozó követelményeivel. Nehezményezte azt is, hogy a szerződésben az egyesület feladatai elnagyoltan és nehezen ellenőrizhetően kerültek megfogalmazásra, azok a teljesítés ellenőrzésére nem alkalmasak. A Jogi Főosztály utalt továbbá arra is, hogy a korábbi tapasztalataik alapján, amennyiben probléma volt egy társadalmi szervezet részére nyújtott támogatás elszámolásával, a minisztérium egyetlen esetben sem tudta behajtani a követelését. Márpedig a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület – az irányadó miniszteri utasítást megsértve – a támogatás jogsértő felhasználása esetén keletkező visszafizetési kötelezettségének teljesítésére biztosítékot nem adott.

Molnár Katalin, Kazár szocialista polgármestere, az egyesület akkori elnöke a PestiSrácok.hu-nak annak ellenére is letagadta, hogy ő intézte volna az ügyet, hogy a levelet és a támogatási szerződést is ő írta alá. Molnár Katalin figyelmét hiába hívtuk fel arra, hogy a portálunk birtokában lévő támogatást igénylő levet és a támogatási szerződést is ő szignálta, Molnár Katalin csak azt hajtogatta a telefonban, hogy „nem én intéztem az ügyet”.

Cikkünk megjelenéséig Rátkai Melindát, az egyesület jelenlegi elnökét is többször kerestük, de egyszer sem tudtunk vele beszélni. A támogatás folyósításakor egyébként Rátkai Melinda volt az egyesület gazdasági vezetője. Az egyesület vezetői egyértelműen szocialista kötődésűek. Molnár Katalin polgármester mellett Kocsisné Rátkai Melinda is erősen kötődik az MSZP-hez, miután az MSZP bonyhádi szervezetének is tagja volt, a 2006-os választások alkalmával pedig az MSZP területi listáján volt képviselőjelölt. Az egyesület kasszájába 2007-ben 18 ezer, 2008-ban 552 ezer forint folyt be a tagok befizetéseiből, év végén pedig jött a csillagászati támogatás.

A PestiSrácok.hu úgy tudja, a pénzosztás miatt hűtlen kezelés és jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének gyanújával indult nyomozás a Központi Nyomozó Főügyészségen. A nyomozással kapcsolatban Nagy Andreát, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivőjét is megkerestük, aki kérdésünkre kijelentette, “hűtlen kezelés és más bűntettek miatt indult nyomozás az ügyben”. Nagy Andreától megtudtuk, szeptember 5-én zárul a nyomozás, addig tart a határidő. “Gyanúsítotti kihallgatásra még nem került sor” – árulta el Nagy Andrea. Az államnak még egy lehetősége maradt: amennyiben a bűncselekmény elkövetését megállapítják, követelheti, hogy az elkövetők a saját vagyonukból fizessék meg az adófizetőknek okozott kárt.

Forrás:

http://pestisracok.hu/lehetetlen-kuldetes-a-penzet-koveteli-az-allam-a-felmilliard-forinttal-kitomott-kazari-leader-egyesulettol/